KINDER- EN JONGERENTHERAPIE

KINDER -EN JONGERENTHERAPIE

   Heb je het idee dat er iets niet helemaal lekker met je gaat? Heb je ergens last van en kan je het niet zelf stoppen? Of maak je je ergens zorgen over en praat je er met niemand over? Misschien heb je af en toe pijn in je buik of heb je ergens anders pijn in je lichaam? Bijt je nagels of trek je aan je haar? Word je gepest? Word je snel boos? Of durf je iets niet wat je wel wil? Kortom, zit je niet lekker in je vel? En wil je dat graag veranderen? Dat kan.

    

   1) Therapie op maat.

    voor elk kind therapie op maat. (van 4-18 jaar)

   De IV kindertherapie (interactionele vormgeving) is de meest recent ontwikkelde vorm van psychotherapie. IV is eclectisch en integratief en brengt verschillende stromingen bij elkaar zoals bv.: de psychoanalyse, cliëntgerichte, systeemtheoretische en cognitieve gedragstherapeutische stroming. De verschillende soorten psychotherapie worden samengesmolten tot een persoonsgerichte kindertherapie.

   Integratief wil zeggen dat er gekeken wordt naar het kind in al zijn facetten; het gedrag, het denken, de emoties, de gevoelens, het fysieke en de spirituele beleving. Een totaalbenadering toegespitst op het kind, waarin alle menselijke dimensies aan bod komen. Ik ga in een veilige omgeving in op het denken, voelen en handelen van het kind. De wensen en behoeften van het kind staan centraal en bepalen binnen de behandeling de interventies en technieken die ingezet worden. Het kind is de cliënt. De inhoud van de sessies zijn privé en worden slechts in overleg met het kind met ouder(s) of anderen besproken. Dat betekent dat het kind zelf de keuze heeft met wie hij of zij de besproken en behandelde zaken wenst te delen. Indien ik van mening ben dat het in het belang van het kind is informatie te delen, zal ik hiertoe een gemotiveerd voorstel aan het kind doen.

   2) Voor wie?

   voor wie is de therapie bedoeld?

   Kinderen en jongeren kunnen problemen hebben die zich uiten in:

   • Lichamelijke en psychosomatische klachten: eczeem, astma, hyperventilatie, buikpijn en hoofdpijn…
   • Aangeleerde probleemgewoontes: nagelbijten, duimzuigen, haarplukken, tandenknarsen, bang om alleen te zijn…
   • Emotionele conflicten: trauma’s, angsten, fobieën, rouw, agressie en faalangst, echtscheiding…
   • Gedragsproblemen: woedeaanvallen, destructief gedrag, antisociaal gedrag, contactverbrekingsgedrag, gebrek aan concentratie, liegen en stelen…
   • Moeilijk om kunnen gaan met ‘in aanleg gegevens’ problemen :ADHD, PDD-NOS, autisme, asperger…
   • Ontwikkelfaseproblemen : eetproblemen, slaapproblemen, motorische problemen, zindelijkheidsproblemen, taal- en spraakproblemen, leerproblemen, hechtingsproblemen…
   • Moeite met hun bijzondere eigenschappen: spiritualiteit en sensitiviteit, autodidactische instelling (uitvinders), intellectueel talent (hoogbegaafd)…

   3) Het verloop

   het verloop van de therapie

   Veel kinderen en jongeren laten door middel van spel zien waar zij last van hebben. Door spelenderwijs aan te sluiten ontstaan passende oplossingen voor problemen. Deze zelfhelende werking is effectief omdat het kind zelf de oplosser van zijn problemen wordt en niet de therapeut. Het kind staat centraal en niet de methodiek.

   Door met het kind of jongere te praten, te tekenen of te spelen, ontdek ik wat er in de belevingswereld omgaat. Daarbij worden diverse (hulp)middelen en interventie technieken gebruikt zoals spelletjes, tekenmateriaal, hulpsprookjes die op het kind of jongere zelf gericht zijn, knuffels, imaginatietechnieken, lichaamsgericht werken, handpoppen, verkleedkleren, rollenspellen, boksen, zwaard vechten, zandspeltherapie e.d.

   Sommige kinderen praten gemakkelijk en graag, andere kinderen uiten zich meer en liever door spel. Sommige kinderen zijn uit hun aard enthousiast en coöperatief, andere blijven op hun eigen eilandje en geven zich moeizaam. 
   Elk kind heeft recht op een speciale en op zijn/haar behoefte toegespitste benadering.

   Voorafgaand aan de therapie vindt één intakegesprek plaats zonder je kind, waarin informatie verzameld wordt en gepeild wordt naar jullie hulpvraag en verwachtingen als ouder(s)/verzorger(s). Samen bekijken we of InnerNew een antwoord kan bieden op jullie vraag, moest dit niet zo zijn dan bekijken we samen de doorverwijsmogelijkheden.

   Elke individuele therapiesessie duurt 60 min. Afhankelijk van de duur en de soort klacht zal na circa 5 sessies een gesprek met jullie als ouder(s)/verzorger(s) volgen waarin het verdere verloop en de vordering van de therapie centraal zullen staan.  Zodoende blijf je op de hoogte, je kind geeft aan wat er wel en wat er niet gedeeld mag worden. Je wordt actief betrokken bij de therapie van je kind.

   4) Ouder coaching

   Naast de Kinder- en jongerentherapie begeleid ik ook ouders in het proces door middel van oudercoaching. Dit kan ook afzonderlijk van het kind waarbij ik dan alleen de ouders begeleid en niet het kind.


   Voor wie?


   Voor ouders met kinderen (klein en groot), die samen met mij willen zoeken naar verandering in de situatie met hun kind(eren).

   Wanneer?

   • Als ouder kom je soms met je kind/puber steeds in dezelfde situaties terecht. Je wil dat het anders gaat, maar hoe doe je dat?
   • Ook kan het zijn dat je in een moeilijke situatie zit, waarbij jij als ouder wilt onderzoeken hoe je hiermee om kunt gaan in het belang van de kinderen.

   Dit kan om verschillende situaties gaan, voorbeelden:

   • Mijn kind luistert niet, is steeds zo boos/angstig, eet slecht, verveelt zich, hangt steeds om me heen, slaapt slecht, wil niet naar school, is heel druk of juist heel stil.
   • Elke ochtend is het een gedoe om op tijd klaar te zijn, de kinderen maken steeds ruzie.
   • We gaan scheiden, hoe doe ik dat met de kinderen? Iemand is ziek of overleden, hoe ga ik daarmee om? Ik heb een nieuwe partner en de kinderen moeten er niets van hebben.
   • Mijn kind heeft autisme/ NLD/ AD(H)D, wat betekent dat voor ons als ouders? Mijn kind heeft faalangst, hoe kan ik hem/haar helpen?
   • We hebben steeds ruzie, alles wat ik zeg wordt een discussie, hij/zij doet nooit wat ik zeg, ik heb geen idee wat in hem/haar omgaat…

   Het kunnen grote of kleine problemen zijn waar je tegen aan loopt, het maakt niet uit.
    

   5) Info voor kinderen en jongeren

   Soms zit je niet lekker in je vel
   Heb je het idee dat er iets niet helemaal lekker met je gaat? Heb je ergens last van en kan je het niet zelf stoppen? Of maak je je ergens zorgen over en praat je er met niemand over? Misschien heb je af en toe pijn in je buik of heb je ergens anders pijn in je lichaam? Bijt je nagels of trek je aan je haar? Word je gepest? Word je snel boos? Of durf je iets niet wat je wel wil? 
   Kortom, zit je niet lekker in je vel? En wil je dat graag veranderen? Dat kan.

   Samen gaan we op zoek
   Samen met mij kom je er achter wat er precies aan de hand is. Eigenlijk leer je jezelf beter kennen en zo jezelf te helpen om er beter mee om te gaan. En om je ouder(s), je juf of meester te kunnen vertellen wat jij wil en hoe ze jou het beste kunnen helpen.

   Hoe gaan we dat doen?
   We gaan samen (dus zonder dat er iemand anders bij is) spelen, praten, zwaard vechten, schilderen, tekenen toneelspelen, bouwen, boksen, kleien, poppenkast spelen of wát jij maar wil. Ik heb een speelkamer die vol staat met spelletjes, knuffels, speelgoed, tekenspullen, verkleedkleren, en nog zoveel meer dat ik het echt niet allemaal kan opnoemen.

   Wie is de baas?
   Het is belangrijk dat je weet dat jij bepaalt wat we doen, en hoe we het doen. En dat je weet dat er in de speelkamer geen goed of fout bestaat. Wij zijn er samen de baas.
   En zodoende komen we er achter waar jij last van hebt en wat jij wil veranderen en hoe jij dat gaat doen. Zodat jij weer de baas wordt over jezelf en niet dat vervelende gevoel. 

   En je ouder(s)?
   Af en toe praat ik met je ouders. Ik vertel hen hoe het met je gaat en hoe zij jou het best kunnen helpen. En zij vertellen mij hoe het thuis met jou en hen gaat. Ik vertel ze trouwens geen dingen die jij mij hebt verteld. Alleen als jij dat graag wilt. Ik vind het belangrijk dat je dat weet. Ik vertel trouwens aan niemand anders iets over jou. Alleen als jij mij vraagt om dat te doen.

   En de juf of meester?
   Af en toe komt het voor dat een kind mij vraagt om met de juf of meester te gaan praten. Want soms is er een probleem in de klas dat een kind niet alleen kan oplossen. En dan ga ik naar de school, samen met het kind, of alleen. Of met de vader of de moeder erbij. Dat overleggen we samen, jij en ik.

   Hoe vaak kom je en wanneer?
   De meeste kinderen komen 1 keer per week naar de speelkamer. We kijken samen even wanneer het beste past voor jou dat je komt.

   Jongeren


   Als je tussen de 12 en 18 jaar bent gaat er veel veranderen. Je gaat naar de middelbare school. Je gaat anders met je ouders en je vrienden om. En bovendien verandert je uiterlijk, je lichaam. Hormonen maken dat je je soms heel anders voelt of anders doet dan vroeger. Je wil meer vrijheid om zelf te bepalen wat je doet of niet doet, maar je ouders moeten daar nog aan wennen en willen je nog niet loslaten. En misschien wil je wel van alles proberen (bijvoorbeeld alcohol) en loopt dat uit de hand. De veranderingen die jij doormaakt kunnen problemen geven. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving, je ouders bijvoorbeeld. Soms voel je je bang, eenzaam, of doe je dingen die je eigenlijk niet wil doen of juist anders had willen doen. Je maakt misschien veel ruzie en je voelt je onbegrepen. Als je daarover wil praten zonder dat je direct te horen krijgt wat je wel of juist niet moet doen, kan ik je een luisterend oor bieden. En we kunnen samen bekijken wat er goed gaat en wat je wil veranderen. Soms kan ik een brug slaan naar je ouders of naar school. Zodat jullie elkaar weer zien zoals je echt bent. Veranderd, maar toch gewoon jezelf.

   Als je nog iets wilt weten
   Dan kun je me gewoon bellen: +32(0)479 77.45.56
   Of mailen naar info@innernew.be